Koordinacija udruga

Predsjednik  udruge „VVV“ Općine  Kaptol, predstavio je kaptolačku Udrugu, te upoznao prisutne s organizacijom  Sajma. Pozvao je prisutne da s pozicije izlagača na  Sajmu iskoriste mogućnosti vlastite promocije, te ujedno podrže ovaj Sajam. Također, zatražio je  pomoć da se  animiraju  potencijalni  izlagači  sa  područja  na  kojima  udruge  djeluju. Budući da je kaptlačaka Udruga već  ostvarila  suradnju  s jednim dijelom udrugama (Cernik, Staro Petrovo  Selo, Našice, Feričanci, Stjepan Koydl, Kutjevački  vinari), želja je istih da se uključe i ostale  udruge  kao izlagači  na Sajmu..
Predstavnik  Udruge iz  Oriovca podržao je prijedlog,  ali zbog zauzetosti („Oriovita“), ispričao se te naglasio kako je ovo nepotrebno preklapanje određenih manifestacija. Zaključak  je  svih, da  će se odazvati  i uključiti  u Sajam  „Vino – kap „ 2011.
Daljnjom raspravom svaki  predstavnik  Udruge  predstavio je rad udruge i članstvo te istaknuo problematiku koja je prisutna tijekom godine. Iako podosta različiti, svi su ti problemi isti  ili  slični. Udruge s područja Požeško-slavonske županije imaju  velike  probleme s plasmanom sirovine, tj. grožđa i  voća  kao i finalnog proizvoda vina i rakija. Udruga „Kutjevački  vinari„ najviše je napredovala u organizacijom smislu. Dobra organizacija, složno članstvo, ali i nužna potreba, rezultirali su investicijom u vlastiti vinski    laboratorij   i  proizvodnju vina. Osim navedenih investicija, Udruga djeluje kao organizator  nekoliko  manifestacija. Udruga  iz  Kaptola  investirala je u  vlastiti  vinski  podrum, te je organizator  nekoliko  manifestacija  koje imaju zapaženo  mjesto  u kalendaru  događanja  na  širem području Slavonije. Velike  poteškoće  članovima,  stvaraju „poremećeni  odnosi“ s otkupljivačem  grožđa  Kutjevom d.d.  Iste  problem  imaju  i članovi  udruge  „Miroslav  Kraljević“ i  „ Stjepan Koydl“, te udruga  „Mandićevac“. Udruge  sa  novogradiškog  kraja nemaju problema s otkupom grožđa, budući da su njihove površine pod vinogradima manje.    Slična  ili  ista  situacija  je  u  našičkom  i  slavonsko-brodskom  kraju . Na sastanku  su izneseni problemi  oko visokih  trošarina  na  alkohol, te kontrola  nadležnih  službi  i sankcioniranje  prekršitelja . Svi  su  suglasni  da  se u  ovako  teškim vremenima nepotrebno opterećuje poljoprivredna djelatnost, a što povlači sve više napuštanja obrade trajnih nasada radi neisplativosti obrade, visokih trošarina, odnosno nepostojanja kooperanta za otkup.
Udruge  u  Starom Petrovom Selu, Oriovcu  i  Kaptolu  posjeduju  vlastite  preše za grožđe s  kojima pružaju  usluge prešanja svojim članovima. Nedostatak  svih  Udruga (osim udruge „Kutjevački  vinari“)  je taj da se  malo  radilo  na  vlastitom proizvodu  i  legaliziranju  istog. Svi  sudionici  rasprave smatraju, da  nemaju  dovoljno informacija, te da bi se ovakvi  sastanci  trebali  održavati  češće. Daljnjom raspravom zaključeno je kako je jedini mogući način opstanka, udruživanje udruga, a s ciljem zajedničkog djelovanja  kod  rješavanja  problema vezanih  uz voćarstvo, vinogradarstvo kao jednu od primarnih grana razvoja ovog dijela Hrvatske. Ulaskom Hrvatske u EU  biti  će donijeto  niz  novih zakona i  pravilnika  u  ovoj  grani  proizvodnje, a što će rezultirati još lošijom gospodarskom slikom ovog dijela Hrvatske, tj. njezinih građana. Kako se navedeni scenarij ne bi dogodio potrebno je puna informiranost te pomoć svih državnih tijela kako bi i naši gospodarstvenici spremno dočekali novo-nastalu  situaciju