Top kontakt

T: 034/231-023  l  F: 034/313-104  l  M: 098/452-111  l  E: info@udruga-vvv-kaptol.hr

GTranslate

hrenfrdehuit

Top slogan

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"

Dobro došli na stranice naše Udruge!

Vincelovo

Vincelovski tjedan započinje slavljem u Kaptolu, a završava u Kutjevu. Početak tjedna i početak velike vinske manifestacije održava se u kaptolačkim vinogradima. Manifestacija se održava  nedjeljom, a koja prethodi blagdanu sv. Vinka. Specifična proslava ove manifestacije odvija se u vinogradima iznad Kaptola, na stari, već pomalo zaboravljen način.

Tradiciju čuvamo i njome se ponosimo, od prirode živimo u prirodi slavimo!

Proslava vincelova običaj je kojeg se sjećaju i najstariji stanovnici Općine Kaptol. Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina uovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću, vinogradarsku godinu.

Kako se slavlje ne bi raspršilo po obroncima Papuka, Udruga vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol, te Općina Kaptol organizirali su ovu manifestaciju kako bi zajednički proslavili svoj uloženi trud, a samim time i počastili sve uzvanike vlastitim vinskim kapljicama naših, kaptolačkih vinara.

Kutjevačko vinogorje proteže se od Bekteža na istoku do Biškupaca na zapadu, stoga možemo reći da je upravo Kaptol u sredini, ta samim time i dio kutjevačkog vinogorja.

Vinograd ne traži slugu već gospodara!

Zbog toga, pravi vinogradari žive sa svojim trsovima: obilaze ih paze, hrane i njeguju. Ako samo nešto od toga propuste, vinograd to skupo naplati. Ipak, u jesen kada se veliki zreli grozdovi objese ispod lista, on zaboravlja na svoj trud i muku i uživa plodove svoga rada.

Blagdan sv. Vinka označava jedan od pet pučkih kalendarskih događaja, jer kako kažu "balgdanom sv. Vinka počinje nova vinogradarska godina".

Stari običaj koji i mio još čuvamo i njegujemo je takav da svećenik blagoslovi vinograd posebnom ceremonijom te zatraži pomoć sv. Vinka za zaštitu vinograda od mnogih nepogoda. Povodom blagoslova lozu se okiti dimljenim delicijama: kobasicama, švarglom, slaninom ili suhim mesom kako bi grozdovi bili upravo takvi: veliki zreli i zdravi. Tako okićena loza tada se prvi puta orezuje i zalijeva prošlogodišnjim vinom. Čin blagoslva obavlja župnik.

Slideshow CK