Vino - kap

Proljetna manifestacija održava se u Kaptolu zadnji vikend u mjesecu travnju (subota i nedjelja).  Prepoznatljiv Slavonski «štih» u vrijeme Sajma okuplja svake godine mnoge posjetitelje iz čitave slavonske regije, ali i šire. Gospodarski sajam «Vino – kap» krenuo je od malog lokalnog sajma poljoprivredne opreme i mehanizacije da bi postao ono što danas jest. Izlagači pristižu iz cijele Hrvatske, a kojima se obično priključi i pokoji inozemni.

Sajam je iz godinu u godinu rastao i širio se, tako da je i prostor održavanja postao skučen, te je on preseljen na novu lokaciju, lokaciju gdje se sajmovalo u Kaptolu od 15. stoljeća. Danas sajam predstavlja ponudu poljoprivredne opreme i mehanizacije, spektar ručnih radova, suvenira, etno i gastro ponudu Slavonke regije.

Kutjevačko vinogorje u kom je Općina Kaptol smještena, obiluje dobrim grožđem, ali i vrhunskim vinima. Karakteristično za ovaj sajam svakako je ponuda vinara kaptolačkog kraja, koji ponudom raznovrsnih sorata vina svakako zadovoljava većinu tadašnjih posjetitelja.

Ponudu Kaptolčana upotpunjuju i mnogobrojne udruge koje također izlažu svoja vina iz raznih dijelova Slavonije.  Županijsko ocjenjivanje vina koje se provodi u sklopu sajma još je jedan od mnogobrojnih posebnosti ovoga sajma. Proglašenje šampiona sajma, dodjela diploma i kušanje nagrađenih vina ostavljaju još jednu neizbrisivu uspomenu na ljude, vino i kulturu ovoga kraja.

Glavni cilj ove manifestacije zasigurno je prezentacija DOMAĆIH PROIZVODA SLAVONIJE, ali i našeg kraja. Priroda i prirodna bogatstva koja nas okružuju, bogatstvo kulture i mnogi zanimljivi sadržaji zasigurno će se uklopiti u domaću gastronomsku ponudu našega kraja. Kultura, tradicija i stari običaji ostavljaju se za kraj, pa teko i na ovoj manifestaciji, prilikom zatvaranja sajma mnogobrojne folklorne skupine odjevene svaka prema svome kraju zapjevaju i zaplešu onako kako ih je običaj poučio.

I tako iz godine u godinu i uvijek nešto novo. Ne previše da se ne izgubi glavni smisao ali niti premalo da se ne osjeti razlika. 


Ispis   E-mail