Sastank pred "radnu jesen"

Sastanak Upravnog odbora Udruge V.V.V.

Pripremajući se za nadolazeću berbu grožđa, formiranje pudarskih grupa, te organizaciju „Pudarijade“, članovi Upravnog odbora Udruge V.V.V. održali su sastanak 25. kolovoza 2011. Zaključeno je kako će se pudarske grupe formirati prema prošlogodišnjem rasporedu, a za što su zaduženi voditelji pudarskih grupa. Ove godine uvest će se novost u manifestaciji „Pudarijada“, a odnosi se na uključivanje sportskih igara u ovaj događaj. Pudarske kotliće i ove će godine imati pravo kuhati samo članovi Udruge V.V.V., odnosno pudari. Pokrovitelji ovogodišnje „Pudarijade“ bit će Požeško-slavonska županija i Općina Kaptol. Naknadno će se organizirati sastanak Upravnog odbora, ali samo na temu organizacija Pudarijade. Najvažnija točka dnevnog reda bila je početak berbe grožđa, odnosno formiranje cijene grožđa za nadolazeću berbu. Mnogi vinogradari potaknuti prošlogodišnjim iskustvima izrazili su zabrinutost za otkup grožđa od strane Kutjeva d.d., te su isti sami počeli tražiti kupce za vlastito grožđe. Prema riječima vinogradara ipak je najteže formirati cijenu. Kako Kutjevo d.d. kao „lider“ formira cijenu u „zadnji čas“, a što do sada još nije učinio, kaptolački vinogradari su se usuglasili kako će svi članovi nuditi svoje grožđe standardne kvalitete (79 Oe) po cijeni od 4,00 kn/kg + PDV. Mnogi vinogradari potvrđuju da su do sada imali mnogo upita za grožđe s mogućnošću prodaje, no da na takav potez nisu pristali iz osnovnog razloga, odnosno nepostojanja cijene.
Svi vinogradari su mišljenja da je ovogodišnje grožđe zdravo, te da će berba biti dobra, a što u konačnici mora rezultirati i prihvatljivom cijenom. Kakva će biti berba, kolika će biti cijena ipak će na kraju ovisiti i o mnogim stranima tablicama koje će posjetiti naše vinograde, a kojih niti lane nije manjkalo. Sastanak je zaključio predsjednik s naznakom da će preša za grožđe raditi i ove godine prema istom sistemu kao i lani.