hrenfrdehuit

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"

Bez šljiva i rakije ove godine

Rijetki su oni koji će ove godine peći rakiju, nakon snijega i mraza krajem travnja ove godine ( link: posljedice snijega i mraza). Šljiva se tražila bez obzira na kvalitetu i sort, a rezultat toga bila je i cijena koja bila i do 3,00 kn/kg. Šljiva u Kaptolu bilo je tek nešto "iznad sela" dok svi ostali nisu imali niti za "knedle". Dugotrajna i izrazita suša ove godine dodatno su umanjile količinu, tako da su neki osim bešljiva ostali i bez stabala koja su se u kolovozu počela sušiti. Bilo kako bilo, šljive polako prolaze, a crne sorte grožđa polako zriju. Kolika će biti prinosi i kakva kvaliteta pokazat će vrijeme. 

Rakija kao aperitiv ili digestiv

Slavonska Šljivovica 

Rakija je u pravilu piće bez boje, osim kad joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome ali i da poprime zlatnu boju. Prepo-ručuje se piti rakiju iz posebnih malih čašica volumena od 0,3 do 0,5 dl.

Proizvedena od industrijske zrele i zdrave šljive bez dodataka i pojačivača mirisa i okusa. Dvostruko destilirana te odležala, odnosno dozrijevala dvije godine u posebnim drvenim bač-vama. 

Pije se i blago topla i skroz rashlađena. 

Kao digestiv služi se blago topla, a osobito je ugodna uz kolače i torte koje u sebi sadrže mno-go tamne čokolade. 

Kao aperitiv poslužuje se rashlađena u hladnoj čaši. Osobito je pogodna za teža jela: suhomes-nate proizvode, te sva ostala pečenja na bazi svinjetine. 

Južni obronci Papuka na nadmorskoj visini 300-400 metara razlog su vrhunske kvalitete ali i dugogodišnje tradicije pečenja rakije u ovom dijelu Slavonije. 

Zbog svega navedenoga, Šljivovica je nezaobilazan suvenir ovog dijela Slavonije. 

Rakija je jedino piće koje odležavanjem svojstva mijenja i do 50 godina, ali nakon toga, ne stari ne propada i ne gubi na kvaliteti. 

I na kraju. Jedna je taman, dvije su putno a tri su uvijek malo… živjeli!

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Berba šljiva

Premda je ove godine snijeg krajm travnja gotovo u potpunosti uništi većinu voća, šljiva je nešto ostalo. Konzumne šljive zbog velikih oštećenja ove će godine u preradu za pekmeze, džemove ili za rakiju. Kontakt: prodaja voća i grožđa

13. Izvještajna skupština

Udruga „VINO-KAP“ održala je dana 07.07.2017 godine svoju redovitu Godišnju izvještajnu skupštinu. Skupština se trebala održati na terasi ispred vinskog podruma, ali nije sve ispalo onako kako je planirano. Sve je već bilo spremno i trebala je ovo biti sparna srpanjska večer, ali pred samu sjednicu vrijeme se naglo okrenulo, zapuhao je jak sjeverac te je počela i kiša. Budući da je već sve bilo pripremljeno, od Skupštine se nije moglo odustati te je ona održana u vinskom podrumu. Iako skučeno za cca 80 osoba ipak se našlo mjesta.

Konzumne šljive, što s njima?

Prve konzumne šljive već dozrijevaju, ali pravo je pitanje što s njima? Naime, velika elementarna nepogoda, odnosno snijeg i niske temperature oštetile su gotovo 80% plodova koji su prepreživvjeli tu havariju. Možda nisu najbolje, ali i od njih se može napraviti "pekmez". 

Potkategorije

Kontakt info

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"
Vetovačka 2,  KAPTOL 34334 - HRVATSKA

E-mail: info@udruga-vvv-kaptol.hr   
Telefon: 034/231-023
Fax: 034/313-104
Mobitel: 098/452-111
Web: http://www.udruga-vvv-kaptol.hr/v3