Preporuke 28.06.2013.

Vinogradarima zbog oborina 30-40 l/m²; koje su pale u proteklom razdoblju i zabilježene infekcije, preporučujemo izvršiti zaštitu sistemičnim fungicidima protiv   plamenjače jednim od fungicida: Verita, Profiler, Mikal Flash, Winner, Attila, Rival, Alonso, Mikal Premium F, Galben F, Baldo F, Forum Star, Ridomil gold kombi 45 WG, Cursate F, Pergado F, Universalis.

Protiv pepelnice u vinogradima upotrijebiti kombinaciju sistemičnih fungicida sa fungicidom na bazi močivog sumpora. Od sistemika upotrijebite: Collis, Vivando, Talendo Topas 100, Trapez, Gong EC, Palis, Bumper 25 EC. Na bazi močivog sumpora: Sumpor SC, Thiovit Jet, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80. Može se upotrijebiti i fungicid drugog načina djelovanja: Stroby WG, Zato 50 WG ili Crystal.

Dolazi fenofaza zatvaranja grozda te preporučujemo prije zatvaranja grozda primijeniti fungicid protiv sive plijesni: Switch 62,5 WG, Mithos, Botril 300 SC, Teldor SC 500 ili Cantus. Zaštita se može izvršiti u zonu grozda!

Pripravke primijenite prema uputi proizvođača!

Obavijest ratarima, povrtlarima!

Proizvođačima krumpira i rajčice na otvorenom preporučujemo nakon obilnijih oborina da izvrše zaštitu od krumpirove plijesni ili fitoftore jednim od pripravaka: Revus, Pergado MZ, Galben M, Baldo M, Equation PRO, Tattoo, Ridomil gold MZ 68 WP, Melody duo WP 66,75, Infinito, Cursate B WG.

Proizvođačima krastavaca dinjama i lubenicama na otvorenom preporučujemo protiv plamenjače primijeniti jedan od fungicida: Aiette flash, Avi, Topic.

Na luku protiv plamenjače primijeniti :Ridomil gold MZ pepite, Acrobat MZ, Galben C, Baldo C, Bakreni antracol WP 63, Nativo, Quadris.

Zbog berbe voditi brigu o karenci!

Proizvođače žitarica upozoravamo na potrebu dezinfekcije skladišta, tavana i ambara prije unosa pšenice ovogodišnje žetve pripravkom Actellic 50 EC ili Pirimifos -metil, K-Othrine SC 25 ili Aquapy.

Stare žitarice izdvojiti ili staviti u kut skladišnog prostora. Ako je zaraženo nekim od skladišnih štetočinja, istretitati sa jednim od pripravaka: Protect - It ili K- Obiol EC 2,5, K- Obiol DP -2, Actellic 50-EC,Pirimifos -metil.