Preša za grožđe

PUŠTENA U RAD PREŠA ZA GROŽĐE

Udruga „Vinogradara, vinara i voćara Općine Kapto" ostvarila je svoj mali „ san“ dana 24. rujna 2010. godine. Puštena je u rad preša za grožđe. Predsjednik Udruge, Ferdinand Novak i 15 članova otvoril su sezonu rada prve ovakve preše za grožđe u Kaptolu. Prešu je Udruga kupila za vlastite potrebe članova. Rad preše  obavljat će se u prostorijama Općine Kaptol. Kapacitet preše je 2000 kg. masulja grožđa.

 

Nakon velikih problema sa „sramotnom" cijenom grožđa i sastanaka sa otkupljivačima u svezi s otkupnim količinama grožđa  naših članova vinogradara, odlučili smo,  a isti su nam i „otvorili oči „  da kupimo poluautomatsku prešu za grožđe cca.2000 kg. masulja za potrebe naših članova. Ovo je prvo osnovno sredstvo koje je Udruga nabavila, a biti će od velike pomoći našim članovima da „premoste“ ovaj krizni period kako bi se okrenuli u novom pravcu, odnosno proizvodnji vina. Uz prešu kupljen je i električni mlinac za mljevenje grožđa, a koji je portreban za rad preše.

Navike se teško napuštaju, ali bescjenje truda i mukotrpnog rada donijeti će nažalost ili nasreću i nekakve promjene . Došlo je nekakvo  novo, tj.  drugo vrijeme. Vrijeme vinogradarstva je prošlo i postalo je neodrživo. Proizvoditi sirovinu u ovakvim količinama je preskupo i neisplativo. Veliki dio proizvođača grožđa - članova Udruge , rješenja za budućnost opstanka rada u ovoj djelatnosti morat će tražiti u udruživanju i jačanju svih zajedno. U ovom „lutanju“ danas, pomoć bi trebala doći sa viših nivoa , kako stručna tako i praktična – financijska. Posaditi tolike trajne nasade (vinograde i voćnjake) uz nepovoljne financijske uvjete , stvoriti vrijednost koja danas nikome ne treba, traži odgovornost. Riječi su ovo i razmišljanja na otvaranju rada preše za grožđe predsjednika Udruge Ferdinanda Novaka.

Pozivaju se svi članovi koji imaju potrebe za uslugama rada preše za grožđe da se osobno ili na tel. 098/1616-825 prijave za termin prešanja vlastitog  grožđa.Ispis   E-mail