Završilo senzorno ocjenjivanje vina

Kroz druženje članovi su degustirali , kušali i ocijenili svaki puta druga vina . Njihov zadatak prvenstveno je bio da uočie da li koji „kolega“ ima problema u proizvodnji vina, tj. da li vino ima kakvu bolest ili manu te da li isto može prijaviti na Županijsko ocjenjivanje vina „ Vino –Kap“ . Budući da su pojedini članovi već  imali veliko iskustvo u organizaciji ocjenjivanja vina , objašnjeno je svim „senzorima „ kako se ocjenjuju vina po   Baumaxovoj metodi (20 bodova) . Na vrlo visokom nivo, te s velikom ozbiljnošću   „senzori „ su imali primjedbe samo na tri vina (nedostatak sumpora).

Osim kušanja vina u vlastitom podrumu, Udruga je organizirala i posjetila tri druga podruma : Branko Jakobović u Vetovu ,Vinski podrum Veleučilišta Požega i podrume   Ive Enjingija   u Hrnjevcu. Kod svih podrumara organizirana je degustaciju te je domaćin svoja vina i predstavio. Cilj ove akcije bio je pogledati i čuti ljude koji se bave i žive od vinogradarstva i vinarstva , upoznati njihove probleme u proizvodnji ,prodaji i kakvu   budućnost vide u ovoj grani privrede. Na svim održanim degustacijama „domaćini „ su počastili svoje prijatelje „senzore“ i družili se u pravilu uvijek do utorka . Svaki početak bio je težak – pa i ovaj , ali   uspjeli su ostvariti cilj i dokazati da nismo „kao torbe“ sjedili te da su ipak nešto i naučili.

Nakon ovog probnog ocjenjivanja, zaključak je kako sva vina mogu pristupiti Županijskom ocjenjivanju vina, a koje će se održati 17. travanja 2013. u Kaptolu. Najbolje ocjenjena vina bit će prezentirana javnosti u sklopu sajma VINO KAP 27. i 28. travnja 2013. godine.

Prema izvješću predsjednika Udruge Ferdinanda Novaka, kušano je ukupno 57 uzoraka vina. Sva kušana vina su mlada vina, berbe 2012. godine.