Zimska škola rezidbe

Već tradicionalno, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, HPŠSS, specijalisti hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije, organiziraju „Zimsku školu rezidbe vinove loze“. Do sada je kroz školu prošao značajan broj polaznika koji stečena znanja sa ove škole korisno primjenjuju u svojim nasadima ili na okućnicama.

 

Osim zainteresiranih vinogradara s lokalnog područja, ovu školu pohađali su i polaznici iz drugih dijelova RH: Ilače, Đakova, Slav. Broda, Sirača, Zaboka, Zaprešića, Zagreba, okolice Karlovca te čak iz Drniša.

Škola će se održati kao dvodnevni edukacijski trening-tečaj. 

Ponedjeljak 28. siječnja – je teorijska nastava, u općinskoj vijećnici u Kaptolu s početkom u 09:00 sati.

Utorak 29. siječnja  - praktična pokazna nastava na terenu, od 09:00 do kasnih popodnevnih sati.

Ciljana grupa prijavitelja na ovu Školu su ponajprije vinogradari s malim ili nedostatnim znanjima o rezidbi. No, isto tako dobrodošli su i oni koji već imaju iskustava iz rezidbe - kao i mali, hobi vinogradari. Slobodan prijava je i za sve ostale kojima je rezidba vinove loze zanimljiva. Prijava je ograničen na 30 kandidata.

Uvjeti za prijavu u školu rezidbe su:

1. Dobro zdravstveno stanje (nisu prihvatljivi kandidati sa teškim i kroničnim bolestima, osobe koje su netom odležale gripu, osobe s temperaturom, visokim tlakom i sve ostale zdravstveno rizične skupine).

2. Mogućnost dolaska vlastitim prijevozom (moguće je da se više kandidata preveze jednim zajedničkim vozilom, sa zimskim gumama).

3. Posjedovanje ispravnog i oštrog alata za rezidbu. To znači oštre i ispravne vinogradarske škare, vinogradarsko-voćarska pila, te brus, 1 dcl 70%-tnog alkohola, rukavice te topla obuća i odjeća. Ukoliko kandidat nema škare, pilu , brus ili 70% tni alkohol, moguće je iste kupiti dolaskom u Školu rezidbe, i to po diskontnim cijenama.

Škola je za sve polaznike besplatna

Prijava na Zimsku školu rezidbe vinove loze moguć je odmah po objavi ove obavijesti, a zadnji dan prijavka je petak, 25. siječnja 2019. godine, do 11.oo sati. Voditelj i ovogodišnje škole rezidbe vinove loze je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik, uz asistenciju kolega: Gorana Josipovića, Đurđice Kšenek te Ivice Prpića. 

Sa sobom je potrebno ponijeti olovku i bilježnicu te alat za rezidbu s pripadajućim priborom. Prijaviti se može u središnji ured u Kaptolu, osobnim dolaskom, ali moguća je prijava i telefonom. Ured za prijavu na Zimsku školu rezidbe vinove loze je u Kaptolu, Školska 3, 34334 Kaptol u zgradi Općine na 1. katu. Telefon za prijavu za Zimsku školu rezidbe vinove loze je 313-944 ili 091/ 4882-820.