Radovi u podrumu, vinogradu i voćnjaku kroz godinu

Briga o voćnjaku, podrumu i vinogradu tokom zime

Siječanj:

Podrum - Omogućiti ulazak hladnog zraka u podrum radi boljeg izdvajanja vinskog kamena. Održavati higijenu podruma i redovito kontrolirati vina. Ako već nije učinjeno, izvodi se pretakanje. To je trenutak u kojem vina poprimaju miris taloga koji se odlikuje po neprijatnom mirisu sumporvodika. Vino koje nije bistro može se razbistriti dodavanjem sredstava za bistrenje. Vina bi trebala sadržavati veću stalnu kiselost u odnosu na mošt.

U vinogradu nastaviti s osnovnom gnojidbom, dubokom zimskom obradom, popravkom kolaca, stupova, armature i drugo.

Voćnjak - Ako vrijeme to dozvoljava i zemlja nije zaleđena, unaprijed se pripremaju rupe za presađivanje loze, voćki i drveća. Orezuju se: malina, jabuka, borovnica, kruška, ribizl i ogrozd. Provodi se čišćenje debla. Tako se otkivaju brojni paraziti (odrasli ili u jajašcima) koji zimuju u pukotinama kore.

Veljača:

Podrum - Vrijeme je za pretakanje reskih vina. Ona vina koja su još mutna treba pregledati kako bi se ustanovilo što nije u redu. Nije korisno čekati da se vina sama razbistre jer dovodimo u pitanje njihovu postojanost. Ukoliko prestane djelovanje plementitih mikroorganizama, među kojima i kvasca, proizvod postane laki plijen onih štetnih, kao što su bakterije koje treba ukloniti što prije. Kod bijelih vina potrebno je provesti test na stabilnost bjelančevina te vina bistriti pentagelom da bi se osigurala njihova stabilnost u toplom dijelu godine. Prije dodatka pentagela vino treba analitički i degustativno analizirati. Pentagel, prethodno namočen u vodi 6 do 12 sati i dobro promiješan. Postupak bistrenja pentagelom traje u prosjeku 7 dana ovisno o vrsti i temperaturi vina. Prije pretakanja vina treba provjeriti sumpore u vinu. Crna vina u drvenim bačvama nadolijevati, a sva redovito provjeravati. Za radove izbjegavati kišne dane koji štete vinu.

U vinogradu nastaviti s opisanim radovima iz prethodnog mjeseca te započeti s rezidbom, vezanjem i sadnjom. Provodi se i prvo prskanje u sezoni.

Voćnjak - Trenutak je za orezivanje voćnjaka. Orezuju se voćke marelice, dunje, jabuke, maline, mandarine, murve, borovnice, kruške, breskve, ribizla, šljive i ogrozda. Svake 2- 3 godine potrebno je proprijediti trešnje i lješnjak. Pripremaju se tereni za proljetnu sadnju te sređuje i čisti cijeli voćnjak. Za zaštitu jabuke i kruške dobro je izvesti radnje preventivnog karaktera protiv crvenih pauka i štitastih uši. Na breskvi i marelici se mora intervenirati u prevenciji gljivičnih oboljenja. Preporuča se korištenje proizvoda na bazi bakra koji su vrlo efikasni i nisu toliko štetni.

Ožujak:

Podrum - Izbistrena bijela vina prije punjenja u boce filtrirati, provjeriti sumpore i hlapivu kiselinu.

U vinogradu saditi mlade loze, nastaviti s rezidbom i privezivanjem čokota i lucnjeva vezicama i bužirima, započeti s proljetnom prihranom dušičnim gnojivima. U slučaju napada crne pjegavosti i pepelnice, koji se na rozgvi primjećuju u obliku crnih točkica i pjega odnosno narančastih mrlja, vršiti zaštitu mješavinom bakrenih preparata s dodatkom močivog ili sumpora. Jajašca crvenog pauka i štitastih uši suzbijamo mineralnim uljima.

Voćnjak - Cijepe se jabuka, kruška, badem i sve koštunice. Nadohranjuje se i raspoređuje gnoj, čisti teren i ponovno se obnavlja sloj od uvelog lišća ispod krošnji. Kada su voćke na kraju vegetacijskog mirovanja i kada počnu izbijati pupoljci (ne za vrijeme cvatnje) pravi je trenutak za izvođenje prvih preventivnih mjera protiv bolesti i štetnika. Presađuju se drveće i grmovi za nove sadnje te se , koristeći mladice, razmnožavaju malina i kupina.

Radovi u podrumu i vinogradu dolaskom proljeća

Travanj:

Podrum - Čuvanje vina od zraka dolijevanjem ili pretakanjem u manje bačve. Redovito kontrolirati kakvoću vina te održavati higijenu podruma.

Vinograd - Rezidbu i vezivanje loze privesti kraju. Nastaviti sa zaštitom protiv crne pjegavosti do kraja fenofaze vunastog pupa. Pravo je vrijeme za suzbijanje grinja. Pratiti pojavu vinogradarskih pipa.

Voćnjak - Režu se mladice malina, lješnjaka i kestena. Završava se cijepljenje dunje, jabuke, kruške, i koštunica (marelice, trešnje, nektarine, breskve i šljive).

Svibanj:

Podrum - Ulazi se u topliji dio godine. Po mogućnosti osigurati u podrumu temperaturu od oko16oC. Veća temperatura podruma i vina pogoduje bržem razvoju bolesti vina i većim gubicima. Vina redovito kontrolirati. U crnim vinima, a posebno na teranu provesti malolaktičnu fermentaciju. Potražiti savjet enologa.

Vinograd - Lozu okopati i preorati. Obaviti prvo pljevljenje nerodnih mladica te obavljati zaštitu protiv peronospore, pepelnice, sive plijesni, grinja šiškarica, grožđanog moljca i cigaraša. Istovremeno vršiti folijarnu prihranu s dodatkom bora.

Voćnjak - Izvodi se zeleno obrezivanje i prorijeđuju se voćke koštunica. U pravilu se uklanjaju mladice koje rastu na deblu stabla.

Lipanj:

U podrumu održavati temperaturu ambijenta i vina u bačvama. Filtrirati crna vina uz provjeru sumpora i hlapive kiseline te ih po potrebi flaširati.

U vinogradu nastaviti s zelenom rezidbom: mladice koje će služiti za rod u idućoj godini ne kratiti, već pažljivo povezati uz kolac i armaturu. Nastaviti sa zaštitom protiv peronospore i pepelnice u razmacima od 12 do 15 dana u kombinaciji s folijarnom prihranom.Preporučljivo je započeti sa postavom sustava za zaštitu vinograda od tuče koja u ljetnim razdobljima osiguravaju vinograde i sav uložen trud.

Voćnjak - Posvetiti pažnju voćkama koje u fazi sazrijevanja često postaju ukusni cilj za ptice. Uz postavljanje mreže protiv tuće dobro je zaštititi voćnjak i mrežama za zaštitu od ptica. Obavlja se zelena rezidba i počinje berba ranih sorti.

Briga o podrumu i vinogradu tokom ljeta i početak berbe

Srpanj:

Podrum - Flaširana vina skladištiti na hladnom i mračnom mjestu, a vina u bačvama redovito kontrolirati. Započeti s pripremama za novu berbu.

U vinogradu održavati tlo rahlim bez korova kako bi se vlaga zadržala što više i duže u tlu. Nastaviti sa zaštitom do Sv. Magdalene, odnosno fenofaze šare, kada bobica mijenja boju pokožice. Obaviti zelenu rezidbu.

Voćnjak - Bere se voće mjeseca kojeg spremamo u zamrzivač, u alkoholu ili za spravljanje marmelade, želatina. Izvodi se zeleno orezivanje kako bi se uklonili izdanci koji suviše brzo rastu i koji su se razvili na deblima i glavnim granama jabuke i kruške. Izvodi se ljetno orezivanje marelice, trešnje, maline, lješnjaka, breskve, ribizla, kupine i drugih voćnih grmova. Teren se površinski obrađuje kako bi ga održali mekim, smanjili isparavanje vode i obuzdali rast korova.

Kolovoz:

Podrum - Napraviti procjenu količine grožđa te nabaviti potrebna enološka sredstva (Vinobran, Pyrovin, Sumpovin i sumporne trake). Pregledati svu podrumsku opremu (bačve, cjevovode, pumpe, muljače, preše, sistem za hlađenje), izvršiti dezinfekciju opreme i podruma vrelom vodom, K-metabisulfitom (Vinobranom) i Kristalnom sodom.

U vinogradu održavati tlo bez korova. Do sredine mjeseca obaviti zadnje prskanje protiv peronospore, pepelnice i sive plijesni. Sredinom mjeseca započeti s praćenjem dozrijevanja ranih sorata vinove loze (chardonnay i sauvignon bijeli) te s mjerenjem količine šećera i kiselina radi utvrđivanja optimalnog roka berbe. Kako biste osigurali vinograd od najezde ptica najbolji način je postavljanje mreža za zaštitu od ptica.

Voćnjak - Nastavlja se s radnjama kontrole hvatanja insekata posljednje generacije u zamkama s feromonima. Jabučni savijač koji uzrokuje crvljivost plodova, ovisno o toku godišnjeg doba, može još uvijek uzrokovati nepopravljive štete upravo pred berbu. Kada su voćnjaci puni voća, dobro je osigurati oslonce za podupiranje grana kako bi se spriječio mogući lom grana zbog prevelikog tereta.

Rujan:

Podrum - Bijelo grožđe čim prije dopremiti do podruma, muljati-runjiti te odmah prešati uz dodatak 10 g/hl K- metabisulfita (Vinobran, Pyrovin, 100 ml/hl sumporaste kiseline), taložiti 24 - 36 sati, izmjeriti šećer i kiseline te bistri mošt, uz dodatak hrane za kvasce i kvasce ,staviti na fermentaciju na temperaturi od 17o C. Svakodnevno pratiti tijek fermentacije.U slučaju potrebe potražiti savjet enologa.

Vinograd - Za dobivanje kvalitetnog vina, vinogradar mora proizvesti zdravo grožđe i pravovremeno ga obrati. Radi određivanja optimalnog roka berbe, pratimo postotke šećera i kiselina u grožđu. Berbu vršimo u sanduke i grožđe u što kraćem roku transportiramo do podruma.

Voćnjak - Bere se voće za konzerviranje: šljiva, kruška, dunja, jabuka, lješnjak, badem, orah itd. Cijepe se: dunja, jabuka, kruška i koštunice. Gnoje se i obrađuju tereni (izravnjavanje, prekopavanje itd.) kako bi ih pripremili za novu sadnju. Uklanjaju se zamke s feromonima.

Berba i radovi u podrumu i vinogradu na jesen

Listopad:

Podrum - Bijela vina završavaju fermentaciju. Po završetku fermentacije bijela vina sumporiti s 10 g/hl K- metabisulfita (Vinobran, Pyrovit100 ml/hl sumporaste kiseline), te ih za oko 10 - 15 dana pretočiti s taloga uz prozračivanje. Započeti s berbom crnih sorata: borgonjom, merlotom, cabernet sauvignonom i teranom. Grožđe muljati uz dodatak 5 g/hl K- metabisulfita (Vinobran, Pyrovin) vino dosumporiti sa 5 g/hl K- metabisulfita (Vinobran , Pyrovin, 50 ml/hl sumporaste kiseline), te otvoreno pretočiti. Izmjeriti šećer i kiseline te staviti na fermentaciju/maceraciju uz dodatak hrane za kvasce i kvasaca uz redovito potapanje klobuka (3-5 puta dnevno) u trajanju od 5 do 7 dana (ovisno o zdravstvenom stanju). Po završenoj maceraciji crno grožđe otočiti ili prešati te ostaviti da fermentacija završi.

Vinograd - Završavamo s berbom kasnih sorata grožđa prije hladnog i kišnog vremenskog razdoblja.

Voćnjak - Završava se berba voća za konzerviranje. Budući da kruške i jabuke dugo zadržavaju svoj miris i ne smežuraju se brzo, peteljka se može umočiti u vosak. Siju se u zemlji ili ispod pijeska plodovi koštunica kako bi dobili nove biljke. Prema kraju mjeseca sade se novi drvoredi malih voćki koristeći zakorijenjene mladice razvijene na starim biljkama. Kada lišće voćki opadne za dvije trećine, pristupa se prvoj zimskoj zaštiti na bazi proizvoda od bakra.

Studeni:

Podrum - Izvršiti prvi pretok svih vina uz prethodnu provjeru stanja sumpora i hlapive kiseline u vinu. Potražiti savjet enologa. Vina ostavljena na dozrijevanju u drvenim bačvama redovito nadolijevati. Jedanput tjedno kušati sva vina i zapisivati dojmove. U slučaju bolesti ili mane vina potražiti savjet enologa.

U vinogradu započeti sa zimskim dubokim oranjem i osnovnom gnojidbom mineralnim i organskim gnojima. Oko mladih cijepova vinove loze postavljaju se zaštitni tuljci koji služe kao zaštita od glodavaca.

Voćnjak - Obrađuje se tlo, gnoji se, sade se mlade voćke i provodi zaštita od niskih temperatura i zečeva. Prorjeđuju se krošnje bujnog drveća, kako bi se dobio tanji oblik. Uklanjanje grana je neophodno za zdravlje drveta jer dozvoljava pomlađivanje krošnje te bolje cvjetanje i stvaranje plodova. Sve grane koje se moraju ukloniti režu se što je moguće bliže izbijanju iz ogranaka ili glavne grane, kako bi ponovno uspostavili ravnotežu krošnje. Obrezuje se iznad mladice koja će osigurati nastavak grane i njezin budući razvoj.

Prosinac:

Podrum - Nastaviti s praćenjem i kušanjem te nadolijevanjem vina. Po potrebi izvršiti pretok uz prethodnu provjeru sumpora i hlapive kiseline u vinu.

Vinograd - Nastaviti s radovima opisanim u prethodnom mjesecu.

Voćnjak - Nakon snijega mora se kontrolirati da nema preteških slojeva snijega na grani koja bi mogla puknuti. Kontrolira se uskladišteno voće. Ono koje je loše se uklanja, jer se plijesan širi na ostatak. Oko stabala voćaka postavljaju se zaštitne mreže i rukavci koje služe kao zaštita od glodavaca.

 

 


Ispis   E-mail