03.06.2010.

Obavijest poljoprivrednicima

Obavijest povrtlarima! Preporučuje se proizvođačima krumpira i rajčice na otvorenom kojima je tuča nanijela štete da izvrše zaštitu nasada protiv plamenjače pripravcima: Ridomil Gold plus 42, 5, Galben C, Baldo C Curzate B WG.

Obavijest vinogradarima! Preporučujemo vinogradarima koji su pretrpjeli tuču da izvrše tretiranje pripravkom na bazi aminokiselina koji omogućava bolje zarastanje rana kako na listovima tako i na grozdićima i mladicama. Upotrijebiti jedan od navedenih: Drin, Polyamin, Protifert. Vinogradari koji nisu zaštittili vinograd ili im je kiša pala nakon tretiranja ponoviti zaštitu pripravcima protiv crne pjagavosti plamenjače primijeniti jedan od fungicida na bazi fosetila: Mikal Flash, Winner, Attila, Rival, Alonso. Ovi pripravci se ne miješaju s pripravkom na bazi aminokiselina- gore navedeni. Mogu se upotrijebiti protiv plamenjače i crne pjegavosti fungicidi: Galben F, Baldo F, Forum Star, Ridomil gold kombi 45 WG kojima se može dodati pripravak Drin, Polyamin, Protifert. Protiv pepelnice upotrijebiti jedan od fungicida: Sumpor SC, Chromosul 80, Crystal ili Stroby.

Obavijest voćarima! Proizvođačima jabuka i krušaka koji su pretrpjeli tuču preporučujemo ponoviti zaštitu protiv čađave krastavosti (Venturia inaequalis). Preporučuje se kombinacija sistemičnog i preventivnog pripravka: Od sistemika upotrijebiti jedan : Baycor WP, Score 250 EC, Indar 5 EW, Panch 10 EW, Clarinet. Od preventivnih ili kontaktnih fungicida primijeniti: Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Stoper. Ovim fungicidima svakako dodati pripravak na bazi aminokiselina koji omogućava bolje zarastanje rana kako na granama tako i na plodovima. Upotrijebiti jedan od navedenih pripravaka: Drin, Polyamin, Protifert. U voćnjacima koštičavog voća: šljiva, bresaka, višanja i marelica koji su pretrpjeli tuču preporučujemo primjenu fungicida na bazi kapatana: Merpan 80 WDG, , Captan 80 WG, Stoper svakako dodati pripravak na bazi aminokiselina koji omogućava bolje zarastanje rana kako na granama tako i na plodovima. Upotrijebiti jedan od navedenih: Drin, Polyamin, Protifert.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača!

Đurđica Kšenek, dipl.ing. agr.


Ispis   E-mail