Preporuke 06.07.2012.

HPK Preporuke
06.07.2012. Požeško-slavonska županija
Obavijest voćarima

Proizvođače višanja upozoravamo na pojavu eriofidnih grinja čiji se simptomi očituju u kovrčanju vršnog lišća i lišće poprima bakrenastu boju. Primijeniti dozvoljeni pripravak protiv grinja.
Napominjemo proizvođačima jabuka i krušaka da je vrijeme za zaštitu protiv minera kružnih mina te primijeniti jedan od insekticida:Confidor SL 200, Boxer 200 SL, Magnum 200 SL, Dali, Congo, Calipso SC 480, Mospilan 20. Navedeni insekticidi riješit će lisne uši u nasadu a ujedno djeluju i protiv jabučnog savijača  koji je u fazi ubušivanja u plod.
Proizvođače jabuka upozoravamo i na pregled crvenog voćnog pauka.
Kritični prag u ovom periodu se smatra 6-8 komada po listu.
Ak se utvrdi brojnost preko kritičnog praga primijeniti jedan od akaricida: Envidor SC 240, Zoom 11 SC, Demitan, Vertimec 018 EC ili Kraft 18 (uz dodatak mineralnog ulja).
U nasadima krušaka protiv kruškine buhe primijeniti Vertimec 018 EC ili Kraft 18 (uz dodatak mineralnog ulja).
Proizvođačima šljiva preporučujemo izvršiti zaštitu protiv šljivinog savijača  upotrijebiti pripravak: Beta baythroid EC 025.
U nasadima bresaka i nektarina protiv breskvinog savijača  i moljca upotrijebiti: Zagor, Chromgor 40, Rogor 40, Calinogor.
Voditi brigu o karenci na sortama koje su blizu berbe.
Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača!

Đuđica Kšenek, dipl. ing. agr.