Rakija kao aperitiv ili digestiv

Slavonska Šljivovica 

Rakija je u pravilu piće bez boje, osim kad joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome ali i da poprime zlatnu boju. Prepo-ručuje se piti rakiju iz posebnih malih čašica volumena od 0,3 do 0,5 dl.

Proizvedena od industrijske zrele i zdrave šljive bez dodataka i pojačivača mirisa i okusa. Dvostruko destilirana te odležala, odnosno dozrijevala dvije godine u posebnim drvenim bač-vama. 

Pije se i blago topla i skroz rashlađena. 

Kao digestiv služi se blago topla, a osobito je ugodna uz kolače i torte koje u sebi sadrže mno-go tamne čokolade. 

Kao aperitiv poslužuje se rashlađena u hladnoj čaši. Osobito je pogodna za teža jela: suhomes-nate proizvode, te sva ostala pečenja na bazi svinjetine. 

Južni obronci Papuka na nadmorskoj visini 300-400 metara razlog su vrhunske kvalitete ali i dugogodišnje tradicije pečenja rakije u ovom dijelu Slavonije. 

Zbog svega navedenoga, Šljivovica je nezaobilazan suvenir ovog dijela Slavonije. 

Rakija je jedino piće koje odležavanjem svojstva mijenja i do 50 godina, ali nakon toga, ne stari ne propada i ne gubi na kvaliteti. 

I na kraju. Jedna je taman, dvije su putno a tri su uvijek malo… živjeli!

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


Ispis   E-mail