Preporuke 29.07.2016.

Obavijest voćarima! Upozoravaju  se voćari, proizvođači višanja  i trešanja da  nakon obilnih oborina ponove tretiranje čim mogu ući u voćnjak protiv kozičavosti. Upotrijebiti: Luna expirience, Chromodin S-65,  Delan 700 WG, Cadillac 80 WP, Dithane  DG Neotec, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45. U šljivicima  kasnijih sorti preporučujemo napraviti zaštitu  protiv truleži ploda jednim od fungicida : Signum, Nativo 75 WG,  Teldor SC 500, WG. Voćnjaci s pretrpljenom tučom  primijeniti  i jedan  od pripravaka na bazi aminokiselina tzv anti-šok terapija. Proizvođačima bresaka i nektarina preporučamo primjenu fungicida  protiv truleži ploda:Luna experience, Signum, Nativo 75 WG,  Teldor SC 500, WG. Voćnjaci koji su pretrpili tuču  primijeniti ipripravaka na bazi aminokiselina. Proizvođačima jabuka i krušaka  koji su  pretrpili  jaki vjetar,  kišu s tučom, savjetujemo primjenu jednom od pripravaka na bazi aminokiselina tzv anti-šok terapija uz primjenu fingicida na bazi kaptana (koji djeluje na zacijeljivanje rana na voćkama i plodovima) primijeniti : Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG. Ovi fungicidi djeluju protiv krastavosti). Ostalim proizvođačima jabuka preporučujemo primjenu jednog od fungicida koji dobro djeluju i na krastavost ali i  na skladišne bolesti : Bellis ili Luna experience.

Obavijest vinogradarima! Vinogradarima  savjetujemo  da nakon  različito palih oborina ( od 25-70 l/m²) izvrše zaštitu protiv plamenjače i pepelnice čim se može ući u vinograd. Preporučujemo primjenu  najboljih sistemičnih fungicida protiv  plamenjače i pepelnice. U zadnjoj zaštiti vinove loze, vodite brigu o karenci fungicida! Na lokacijama gdje je bilo tuče preporučujemo primijeniti fungicid protiv sive plijesni  Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Luna Privilege KS ili Cantus u kombinaciji s pripravkom na bazi aminokiselina.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim, korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.