Preporuke 21.03.2014.

Obavijest voćarima!
Proizvođače višanja šljiva i trešanja upozoravamo da počinje fenofaza cvatnje te je potrebno izvršiti tretiranje protiv monilije(Sclerotinia laxa). Gljiva uzrokuje sušenje cvjetova, kasnije u vegetaciji grančica i grana. Gljiva uzročnik monilije ulaskom kroz njušku tučka ispušta toksine koji uzrokuju začepljenje provodnih snopova, stvaranje rak rana na granama i stvaranje smolotoka. Tretiranje izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima kako se ne bi ometao rad oprašivača! Protiv monilije upotrijebiti jedan od pripravaka u višnjama: Signum, Chorus 75 WG,  Bavistin FL, Zino, Kidan ili Lupo.
U šljivama: Teldor SC 500, Signum, Nativo, Octave 50 WP, Chorus 50 WG, Indar 5 EW, Bavistin FL, Zino, Kidan ili Lupo.
U trešnjama: Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Bavistin FL, Zino, Kidan i  Lupo-primijeniti  do 01.04. 2014.
Breskve i nektarine nalaze se feno-fazi F puna cvatnja. Preporučujemo nakon oborina 19.03.  izvršiti zaštitu u cvatnji od uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) a prije najavljenih novih oborinane ometajući rad pčela. Tretiranje izvesti jednim od pripravaka: Chorus 75 WG, Teldor SC 500, Signum, Nativo, Indar 5 EW, Bavistin FL, Zino.
Obavještavamo voćare intenzivnih nasada jabuka i krušaka da obave tretiranje protiv uzročnika bolesti čađave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice ( Podosphaera leucotricha). Jabuke i kruške se nalaze u različitim fenofazama ovisno od položaja, a to su   fenofaze od C-C3 – mišje uši na jabukama i kruške u fenofazi C3 –otvaranje pupa do D-D3 vidljive čaške do fenofaze E – pojava cvjetova ,   Primijenite jedan od pripravaka na bazi bakra protiv čađave krastavosti i to: Kocide DF, Nordox 75 WG, Champion u smanjenim dozama. Protiv pepelnice na jabukama na bazi močivog sumpora: Sumpor SC-80, Kalinosul 80, Thiovit Jet, Tekući sumpor.
Voćnjaci jabuka u blizini šuma mogu imati štete od jabučnog cvjetara( Anthonomus pomorum),izvršiti pregled i kritičnim brojem smatra se 15 odraslih insekata na 100 pregledanih pupova.
Pripravke primijenite prema uputi proizvođača i pravilno zbrinite ambalažu.
Izvršeno tretiranje evidentirajte u EVIDENCIJSKI LIST o uporabi sredstava za zaštitu bilja!


Ispis   E-mail