Mađarska delegacija u Kaptolu

maarska delegacija u kaptolu 8 20140414 1105246268Na poziv  Udruge  „Vinogradara,vinara i voćara„ Općine Kaptol  i Općine Kaptol uslijedio  je posjet delegacija  Općina  Szolosgyorok,  Buszak,  Igalo , Somogyvar, Hrvatske samouprave u Mađarskoj  i parlamentarnog  zastupnika-tajnika Mađarskog  parlamenta  g.  Joška  Moringa. Suradnja ovih regija traje  već nekoliko  godina, općina Kaptol  i općina  Szolosgyorok  potpisali su  Povelju  o  suradnji, a  isto su učinile udruge vinara i vinogradara istih općina, koje  su  i poveznice ovih  događanja. Ovom skupu  su  bili  prisutni  i načelnici  općina  Veliki  Grđevac, Lipik, Velika Pisanica, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, tajnik Matice  Hrvatske  Bjelovarsko-bilogorske  županije  koji također imaju potpisane  Sporazume  o  suradnji  sa  mađarskim  općinama.  Domaćini  su  priredili  program  druženja obilaskom vinskog podruma  Krauthaker  u Kutjevu, zatim  je  bio  prijem  u prostorijama  Općine Kaptol  gdje je goste pozdravio načelnik  Općine  Mile  Pavičić  uz  prikaz i prezentaciju podataka, događanja  u općini  Kaptol  koje  je  predstavio  zamjenik  načelnika  Josip  Soudek.

Kako  su gosti  imali  želju  upoznati  gdje  se  proizvode  tako  dobra  vina, udruga  ih je ugostila  kod  svojih  članova  Josipa  Novaka  i  Slavka  Pavelke  u njihovim  vinogradima. Lijep  dan  i pogled  na  požešku kotlinu  bilo je pravo zadovoljstvo za  goste iz  Mađarske  i Bjelovarsko – bilogorske  županije. Nakon  obilaska  vinograda program  je  nastavljen u vinskom  podrumu  udruge,  gdje  je  sve  goste  pozdravio  domaćin  predsjednik  Ferdinand  Novak upoznavanjem gostiju o aktivnostima i radu  Udruge, te  nastavku  suradnje  između  vinskih  udruga  Kaptola  i Szolosgyoroka. Ove  godine  na  Ocjenjivanju  vina u Kaptolu  biti  će  ocjenjeno  i  15  uzoraka  mađarskih  vina  iz  županije  Somogy. Ocjenjivanje  vina  u Kaptolu  ima  županijski  karakter, samo  su  vina  iz  naše  županije. Odlukama  iz  potpisanog Sporazuma udruge su se obvezale  izmijeniti  mišljenja  ili ocjene  mađarskih i hrvatskih  vina, te će ovogodišnjeg  ocjenjivanja vina u Kaptolu dobiti međunarodni  karakter. „ Kako  smo  ove  godine  odlučili smanjiti organizaciju Sajma  „Vino –Kap„ zbog  loše  gospodarske  situacije, smanjenog  interesa  izlagača i posjetitelja, nemogućnosti  zatvaranja  financijske  konstrukcije Sajma dali smo prioritet  Ocjenjivanju  vina. Smatramo da  je  ovo  ocjenjivanje na jednom visokom, profesionalnom nivou kojega trebamo  podržavati svi u  ovoj  regiji  odnosno županiji„  -  rekao  je  predsjednik  udruge  Ferdinand Novak. Uz  domaćina, goste je pozdravio i predsjednik Općinskog  vijeća  općine  Kaptol  Damir  Poljanac. Na zajedničkoj  večeri   svoja  su vina  predstavili  Vladimir Čakalić, Hrvoje  Pavlović i Dražen  Čakalić gdje  se  napravila  i  degustacija njihovih  vina među  gostima. U drugom  danu  program  je  predvidio posjet  gradu Požegi,  gdje  je domaćin  bio  župan  Požeško-slavonske županije  Alojz  Tomašević  koji  je u županijskoj vijećnici  primio delegaciju  i goste iz Mađarske. Nakon pozdravnih  riječi  izmijenjeni  su pozivi  za  posjet  i mogućnost  suradnje  obiju  strana. Lijep dan  omogućio  je  obilazak  užeg  centra  grada Požege. Još jedna  vinarija  bila  je domaćin u kojoj  su  kušana  dobra  vina od  grožđa  iz  kaptolačkih  vinograda.  Član udruge,  Krunoslav  Bartolović  prezentirao  je svoja  vina koje su gosti ocijenili kao visoko kvalitetne proizvode. Sa dvodnevnog druženja  gosti su odnijeli  pozitivne utiske, te su uslijedili  novi  pozivi  za  ponovne  susrete  regija  Bjelovar-Somogy-Požega, a zaključak je bio  da je to uz  vino  i vinske  udruge  puno  lakše.