Iz Pudarskog dnevnika 24.9.2015.

berba 5 20150924 1628855606I dok vrh Papuka lagano gutaju tmurni oblaci, na nešto nižoj nadmorskoj visini (cca 300-400 m) još uvijek je oblačno. Temperatura je 16 C° i možemo reći da je vrijeme ugodno za berbu grožđa. Pust je danas Kaptol, kafići su prazni, a kako i ne bi kad je u tijeku „velika berba“. Golić, Đurčević, Haničar, Štefka, Pavlović, samo je mali dio vinogradara koji danas beru vinograde. Budući da je za slijedećih nekoliko dana prognozirana kiša, vinogradari pokušavaju skinuti što više grožđa koje je u potpunosti zrelo (slador 90-100 oeksla, kiselina 6 - 6,5). Prinosi po hektaru za ovu godinu su vrlo dobri (cca 10.000 kg +- 15% ovisno o

načinu rezidbe, i „kondiciji“ vinograda).  Najveći problem ovogodišnje berbe koja je ovih dana na vrhuncu svakako je „rabota“. Nažalost, nije da ljudi neće ići u nadnicu i zaraditi si koju kunu, istina je da ljudi više nema, tako da su mnogi po nadničare morali čak i u Požegu. Kvalitetno grožđe kojeg ove godine ne manjka lako je pronašlo svoje kupce tako da je i danas u Kaptolu barem 5 teretnih vozila s oznakom „ZG“. Miris grožđa odiše selom dok vinogradari s punim prikolicama žure na prešu ili u obližnje Kutjevo. Svakako najzanimljivije je danas „kod preše“ prikolice čekaju u redu, toči se staro vino i nazdravlja dok stara preša cijedi zlatne bobe. S jabukom u ruci i bocom coca-cole majstor „Đango“ revno pazi na red ali i na rad preše. Tek je 14:00 sati, 24. rujna 2015. godine,  i današnji dan za mnoge bit će jako dug.  Pravo veselje svakako će biti večeras u podrumima kada će vinari ponovno napuniti svoje „suhe“ bačve moštom i pričekati vrenje, a potom i krštenje mladih vina. Pretvorbom mošta u vino nastavit će se još jedan ciklus „vinske godine“ kakav je običaj u našem kraju već gotovo 1000 godina. 


Ispis   E-mail